Pasgeboren baby mee op de fiets

Een pasgeboren baby meenemen op de fiets is lastig. Een oplossing is de draagdoek. Is dit veilig op de fiets of juist niet?

Een pasgeboren baby is nog te klein voor een fietsstoeltje op de fiets. Je kan de wandelwagen pakken, maar je doet er misschien 20 minuten over om bij de supermarkt te komen. Dit is voor een keertje leuk, maar niet elke dag. Je bent veel mobieler door even de fiets te pakken en binnen vijf minuten bij de supermarkt te staan. Een oplossing om je kindje mee te nemen op de fiets is babydragen. Aanstaande ouders zijn alleen bang voor de veiligheid van een baby in de draagdoek. Hoe veilig is het om je baby te dragen in een draagdoek.

De veiligste methode om je baby bij je te dragen op de fiets is op je rug. Mocht je vallen dan val je meestal niet bovenop je baby.

Baby in verschillende houdingen meenemen

Het is af te raden om een baby op de buik mee te dragen op de fiets. Mocht je vallen dan kan je baby gebruikt worden als een levende airbag. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je baby te dragen met een draagdoek. De veiligste methode om je baby bij je te dragen op de fiets is op je rug. Mocht je vallen dan val je meestal niet bovenop je baby. Helaas is het in alle gevallen niet 100% veilig om te vallen met je baby op de fiets. Met je baby op je rug loop je het minste risico, maar er is altijd een risico dat je baby gewond raakt.

Hoe groot is het risico op een valpartij?

Het is belangrijk om voor jezelf af te wegen hoe groot het risico is op een valpartij. Hoe vaak ben je in de afgelopen jaren gevallen met de fiets? Bij glad weer is het uiteraard af te raden om gebruik te maken van de fiets. Ondanks dat het niet glad is zijn ouders bang om misschien aangereden te worden. Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Toch hoeft de fiets niet altijd gezien te worden als een groot risico.

Als je met de wandelwagen 20 minuten gaat wandelen dan loop je ook een risico geschept te worden door een auto. Je baby zal in de kinderwagen net zoveel risico lopen als in een draagdoek op de fiets. Dit zijn de risico’s die je zelf moet afwegen. De keuze voor fietsen met een draagdoek is persoonlijk. Er zijn ouders die niet willen fietsen vanwege de veiligheid en er zijn ouders die groot voorstander van zijn. Vooral als je geen auto hebt kan fietsen een mooi alternatief zijn.