Geweven doek

Geweven draagdoeken zijn doeken die speciaal geweven worden voor het dragen. De meest gangbare draagdoeken zijn gemaakt van katoen, maar er zijn ook draagdoeken die (deels) van linnen, hennep, wol, zijde of bamboe gemaakt zijn. Elke samenstelling heeft zo’n zijn eigenschappen en natuurlijk kun je ook persoonlijke voorkeuren hebben.

Alle geweven draagdoeken zijn prima om je kindje mee te dragen. Er is eigenlijk geen foute keuze. Wanneer je niet weet welke draagdoek je het fijnst lijkt, kun je ook afgaan op de doek die je het mooist vindt. Misschien is het wel een startsein voor je eigen verzameling aan draagdoeken!

Verschillende stoffen

Katoen

De meest ‘standaard draagdoek’ is gemaakt van 100 % katoen. Dit zorgt er voor dat de draagdoek over het algemeen gewoon in de wasmachine en in de droger kan. De doeken kunnen ook veel hebben zonder dat ze slijten. Katoenen draagdoeken zijn geschikt vanaf de babytijd tot je kindje een paar jaar oud is. Binnen de verschillende merken zijn er nog wel wat verschillen qua dikte van de doek. Dit kan uitmaken voor de draagkracht (dit geeft aan in hoeverre het geschikt is voor oudere kinderen).

Linnen/hennep

Linnen en hennep staan bekend om de grote draagkracht. Vaak wordt een doek met linnen of hennep aangeraden als je kindje de dreumesleeftijd bereikt. Ze wordt gebruikt in combinatie met katoen. Hoe hoger het percentage linnen of hennep, hoe meer draagkracht. Wanneer je een nieuwe doek koopt, kan de draagdoek in het begin nog wat stug aanvoelen. Door de draagdoek veel te gebruiken zul je merken dat het steeds prettiger wordt de doek te knopen en zal de draagdoek ook steeds zachter aanvoelen.

Bamboe

Bamboe in combinatie met katoen zorgt voor een heerlijk zachte draagdoek. Fijn om te gebruiken bij baby’s! De draagdoeken met deze combinatie zijn vaak wat dunner. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat je secuur moet knopen, zodat het niet gaat snijden. Vooral als je kindje wat ouder is kun je dit merken. Een draagdoek met katoen en bamboe is dus iets minder draagkrachtig, maar wel lekker koel in de zomer. Bamboe kan ook gecombineerd zijn met linnen, waardoor de draagdoek al een stuk draagkrachtiger wordt.

Zijde

Deze draagdoeken komen vaak al heerlijk zacht uit de verpakking. De zijde zorgt er voor dat de draagdoek wat gladder is. Dit kan soms wat wennen zijn bij het knopen. Vooral voor baby’s is dit een erg geschikte draagdoek. Ook zijde is minder draagkrachtig dan puur katoen of een linnen- of hennepblend.

Wol

Wol heeft de prettige eigenschap koel aan te voelen in de zomer en warm in de winter. Net als bij wollen kleding kunnen sommige doeken wat prikkelig aanvoelen. Dit verschilt echter sterk per merk en welke soort wol er gebruikt wordt. Wat voor de een te veel prik geeft, vindt de ander misschien wel prettig. Een goed excuus om aan veel draagdoeken even te voelen!

 

Lengte van je draagdoek

De lengte van een draagdoek wordt over het algemeen uitgedrukt in een cijfer. Dit gaat van maat 2 tot en met maat 7. Er zijn soms ook wel doeken te kopen die nog korter of nog langer zijn. De afmetingen van de draagdoeken kunnen per merk nog wel iets verschillen, vaak staat dat er wel bij op de website of kun je het vragen aan de verkoper van de doek. Ook zijn er

verschillen in de punten, die kunnen schuiner of minder schuin zijn. Ook hier geldt dat ieder een eigen voorkeur heeft.

Maat 2: 2,60 meter
Maat 3: 3,20 meter
Maat 4: 3,60 meter
Maat 5: 4,20 meter
Maat 6: 4,60 meter
Maat 7: 5,20 meter

Welke maat je nodig hebt is afhankelijk van je postuur en de knoop die je wil doen. Voor standaardknopen geldt dat je met maat XS-S voldoende hebt aan een maat 5. Bij maat M-L zal een maat 6 geschikt zijn voor de meeste knopen. Bij een bovenmaat van XL of groter kun je het best gaan voor maat 7 in draagdoek. Sommige knopen vergen meer of minder stof, dus in de maten kun je ook wisselen.

 

Verschillende merken

In draagdoekenland bestaan veel verschillende merken. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren dus ook hier geldt dat je het wellicht uit moet proberen wat jij het fijnst vindt, maar dat er geen slechte keuzes zijn.

‘Beginnersdoeken’ Stevig, draagkrachtig en vergevingsgezind: Hoppendiz, Girasol, Natibaby

Exclusiever, bijzondere vormgeving: Babylonia (100% biologisch), Didymos, Osha, Woven Wings

Zomerdoeken : dun en licht, minder draagkrachtig en secuur knopen is een pré: Hoppendiz ‘das leichte’, Calin Blue